Niet op slot, maar wel binnen
Stond je scooter niet op slot, maar wel binnenshuis of in een afgesloten privéruimte, zoals een schuur? Dan bestaat de kans dat je de diefstal bij je inboedelverzekering moeten claimen.
- Centraal Beheer en InShared houden ook binnenshuis vast aan de voorwaarde dat een scooter altijd goed (met een ART 3-slot) op slot moet staan.
- Univé stelt het niet verplicht dat je bromfiets in een afgesloten privéruimte op slot staat. Er moeten wel sporen van braak zijn om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding.
Indien je scooter in een gemeenschappelijke ruimte zoals een gezamenlijke berging staat, is het gebruik van minimaal één goedgekeurd ART 3-slot sowieso wel noodzakelijk.
Hoe bewijs je dat je scooter op slot stond?
Als je scooter op slot stond toen deze gestolen werd, heb je de scootersleutel en de sleutel van het ART 3-slot (inclusief beide reservesleutels) als het goed is nog in bezit. De sleutels dienen samen als bewijs dat je scooter op slot stond. Je moet deze dan ook aan de verzekeraar kunnen laten zien.
Bij het afsluiten van je scooterverzekering, moet je de serienummers van je scootersleutel, het ART 3-slot én de reservesleutels doorgeven. Bij een diefstalclaim vergelijkt de verzekeraar of de codes van jouw sleutels overeen komen met de codes die bij de verzekeraar in het systeem staan.
Raak je tijdens de looptijd van je verzekering een sleutel kwijt, of schaf je een nieuw slot aan? Dan moet je deze bij laten maken, en het serienummer van de nieuwe sleutel zo snel mogelijk doorgeven aan de verzekeraar. Het nieuwe serienummer overschrijft dan het nummer van de kwijtgeraakte sleutel.
Heb je geen traditioneel slot, maar een smart lock? Dan heb je uiteraard geen sleutel of reservesleutel, maar moet je met behulp van de loggegevens kunnen aantonen dat je scooter op slot stond op het moment van de diefstal. Hoe dit werkt, verschilt per merk en model smart lock.